Svjetski dan hrane obilježava se 16. listopada. Uz zrak i vodu, hrana je jedna od osnovnih ljudskih potreba. Prehrana svakog čovjeka trebala bi biti raznolika, uravnotežena, dostupna i sigurna.

Upravo zato učiteljice Gordana Podravec i Vedrana Rađa ovog su listopada pripremile malu izložbu pod nazivom ,,Od sjemena do zimnice”  u školskoj knjižnici. Izložene su bile različite vrste sjemenja povrća i cvijeća, jesenski plodovi poput jestivih i ukrasnih tikvica i jabuka te završni proizvodi – staklenke s povrćem i voćem pripremljenim za zimnicu. Učenici su mogli prolistati i knjige recepata za zimnicu te slikovnice o zdravoj prehrani.

Nakon razgledavanja izložbe, učenici su ispunjavali anketu o zdravoj prehrani koja se sastojala od pet pitanja. Analiza ankete pokazuje da gotovo 80 % učenika smatra da se zdravo hrani. Čak 76 % ispitanih učenika odgovorilo da se u njihovom domaćinstvu uzgaja povrće. S obzirom na tako visok postotak domaćinstava u kojima se uzgaja povrće, zanimljivo je da se tek u polovici domaćinstava priprema vlastita zimnica.

Prema rezultatima ankete, u našem se kraju hrana ne naručuje prečesto (90 % učenika kaže da ne naručuju hranu više od tri puta tjedno), a pohvalno je i da se hrana rijetko baca.

Tekst i fotografije: Vedrana Rađa, prof.

Skip to content